۱۰ شهریور ۱۴۰۳ - ۱۳:۲۵
رصد حقوق بشر در سریلانکا

دیده بان حقوق بشر گزارش داد که دولت سریلانکا به آزار و اذیت خانواده های کسانی که به تحت فشار ناپدید شده اند ادامه می دهد. نیروهای امنیتی به آزار و اذیت خانواده ها از طریق نظارت، ارعاب، اتهامات نادرست، خشونت و دستگیری های خودسرانه ادامه می دهند.

دیدبان حقوق بشر و خانواده های مفقودین

دیده بان حقوق بشر گزارش داد که دولت سریلانکا به آزار و اذیت خانواده های کسانی که به تحت فشار ناپدید شده اند ادامه می دهد. نیروهای امنیتی به آزار و اذیت خانواده ها از طریق نظارت، ارعاب، اتهامات نادرست، خشونت و دستگیری های خودسرانه ادامه می دهند.

در ۲۹ اوت ۲۰۲۴، دادگاهی در ترینکومالی درخواست پلیس را برای ممنوعیت راهپیمایی بستگان ناپدیدشدگان به مناسبت روز جهانی ناپدید شدن اجباری در ۳۰ اوت پذیرفت.

میناکشی گانگولی، معاون مدیر آسیایی دیده بان حقوق بشر گفت: بستگان ناپدید شدگان از این درد روزانه رنج می برند که نمی دانند چه بر سر اعضای خانواده آنها آمده است و کدام سازمان های دولتی سعی کرده اند آنها را ساکت کنند. صدها مادر، همسر و دیگران بدون اینکه بدانند چه بر سر عزیزانشان آمده است، جان خود را از دست داده‌اند و بسیاری از آنها ابراز نگرانی می‌کنند که ممکن است زنده نمانند تا عدالت را ببینند.

سریلانکا یکی از بالاترین نرخ‌های ناپدید شدن اجباری را در جهان دارد، از جمله ناپدید شدن‌هایی که در جریان شورش چپ‌گرای جاناتا ویموکتی پرامونا (۱۹۸۷-۱۹۸۹) و جنگ داخلی بین دولت و ببرهای جدایی‌طلب (۱۹۸۳-۲۰۰۹) ناپدید شدند. مقامات سریلانکا ده ها سال است که از افشای سرنوشت ناپدید شدگان یا پیگرد قانونی عاملان آن خودداری کرده اند. دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد به درخواست هایی برای پرونده های بین المللی منجر شده است.

ولکر دورک، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل در گزارش سالانه خود در ۲۲ اوت در مورد سریلانکا به شورای حقوق بشر سازمان ملل توضیح داد:  روند تداوم نظارت، ارعاب و آزار روزنامه نگاران و فعالان جامعه مدنی، به ویژه کسانی که به تحت فشار ناپدید شده اند و... و اعضای خانواده ناپدیدشدگان توسط سازمان ملل گزارش شده است.  و انتقام از اعضای خانواده ناپدید شدگان که با سازمان ملل یا بازیگران بین المللی، از جمله اعضای جامعه دیپلماتیک در ارتباط هستند.

کمیساریای عالی همچنین اتهامات مربوط به آدم ربایی، بازداشت خودسرانه، شکنجه و خشونت جنسی توسط نیروهای امنیتی سریلانکا را در ژانویه گذشته بررسی کرد. قربانیان این پرونده ها، که به گفته آنها در درجه اول مرد بودند، برای مسائلی مانند ناپدید شدن اجباری درگیر مبارزه بودند.

در ماه مه، دیده بان حقوق بشر با بستگان ناپدید شدگان در شمال و شرق سریلانکا، که عمدتاً همسران یا مادران قربانیان بودند، ملاقات کرد. آنها الگوی سوء استفاده مداوم را توصیف کردند. چندین نفر پس از دستگیری در تظاهرات، از جمله سه نفر که در نتیجه خشونت پلیس علیه تظاهرکنندگان در بیمارستان بستری شدند، با دادگاه روبرو می شوند.

یک زن در استان شرقی که برای آگاهی از سرنوشت شوهرش که در سال ۲۰۰۹ تسلیم ارتش شد، مبارزه می‌کرد، گفت: او معتقد است که او تحت نظارت مداوم آژانس های امنیتی از جمله اداره تحقیقات جنایی پلیس، واحد تحقیقات تروریسم، نیروهای عملیات ویژه و ارتش باشد. او در ادامه گفت که به همسایگان پیشنهاد داده است که برای اطلاعات در مورد او پولی بپردازد، تاکتیک هایی که ظاهرا برای منزوی کردن او از جامعه طراحی شده است.

زنی در استان شمالی گفت که شوهرش از زمان دستگیری در سال ۲۰۰۸ دیده نشده است، او گفت: ما نمی توانیم صدایمان را بلند کنیم، ما آزادی عمل نداریم.   آنها [ماموران امنیتی] ما را تهدید می کنند و علیه اعضای خانواده ما اقدام می کنند. ما در انجام کارها آزاد نیستیم.

یکی دیگر از این زنان گفت: افسران پلیس به طور معمول در نیمه های شب در حالی که با لباس شب عکس می گرفتند، دستور ماندن در خانه را صادر می کردند.

بسیاری از مادران ناپدیدشدگان گفته اند که ترسناک ترین تهدیدها متوجه سایر فرزندان آنها بوده است. یکی می‌گفت وقتی در تظاهرات شرکت می‌کرد، پلیس به او می‌گفت: باید مراقب فرزندت باشی که هنوز زنده است.   دیگری گفت: چند روز پس از دستگیری وی در تظاهراتی در سال ۲۰۲۳، پسرش با یک محموله مواد مخدر دستگیر و به بازپروری در بازداشتگاه فرستاده شد. پرونده های جنایی هم علیه او و هم پسرش در جریان است.

در دسامبر، مقامات یک کمپین ناموفق ضد مواد مخدر به نام یوکتیه را راه اندازی کردند که به گفته سازمان ملل، پنج ماه بعد منجر به دستگیری ۱۲۱۰۰۰ نفر شد. خانواده‌های ناپدیدشدگان گفته‌اند که مقامات به طور فزاینده‌ای از مواد مخدر جعلی برای آزار و اذیت آنها استفاده می‌کنند. مادر یک مرد ناپدید شده گفت که پلیس در ماه دسامبر تحقیقاتی را از پسر بازمانده او آغاز کرده است. می ترسید در خانه اش مواد بکذارند. او گفت: من قبلاً یک پسر را از دست داده ام و اکنون تنها او برای من باقی مانده است. او را برای محافظت به هند فرستادم.

بستگان ناپدید شدگان گزارش دادند که آنها به مراکز داخلی برای جبران خسارت مراجعه نکرده اند یا اصلاً مراجعه نمی کنند. در سال ۲۰۱۷، دولت سریلانکا دفتر افراد ناپدید شده را تأسیس کرد که قرار است محل اختفا یا سرنوشت ناپدید شدگان را مشخص کند، اما تقریبا هیچ پرونده ای را حل نکرده است. بستگان دفتر ناپدید شدگان را متهم کرده اند که آنها را برای موافقت با پرداخت غرامت تحت فشار قرار داده است و نگرانند که پرونده آنها بدون محاکمه بسته شود.

یکی از بستگان گفت: اداره مفقودین می گوید: این گواهی را بگیرید، ۲۰۰۰۰۰ روپیه [۶۶۵ دلار آمریکا] بگیرید و از این جنبش برای حقیقت و عدالت حمایت نکنید.

دیگری که دخترش در سال ۲۰۰۹ ناپدید شد، گفت: وقتی به دفتر مفقودین مراجعه کردم دیدم که آنها به خانواده های زیادی مثل ما فشار آورده اند. آنها به خانواده ها گفتند: ما هیچ مدرکی نمی خواهیم، ‌فقط مشخصات فرد گمشده را می خواهیم. برخی به دنبال غرامت بودند، برخی نپذیرفتند.

مادر یکی از افراد ناپدید شده اهل مانار در شمال غربی سریلانکا با اشاره به استخدام افسران ارشد سابق نیروهای امنیتی توسط آژانس می گوید: پیش از این ما به دفتر گمشدگان اعتماد داشتیم، اما پس از اینکه آنها تعدادی کمیسر را به خدمت گرفتند، ایمان خود را از دست دادیم. وی گفت: وی از دریافت غرامت خودداری کرده است زیرا می خواهم بدانم چه بر سر پسرم آمده است.

بسیاری از بستگان ناپدید شدگان نیز نسبت به پیشنهاد دولت فعلی برای تشکیل کمیسیون جدید حقیقت و آشتی داخلی، به دنبال بسیاری از سازمان های مشابه که قبلاً در ارائه حقیقت یا پاسخگویی ناکام مانده اند، تردید دارند. یکی گفت: ما آنها را قبول نداریم. ما به آن اعتماد نداریم. آنها بر اهمیت مداخله بین المللی از جمله تحقیقات جنایی تاکید کردند.

شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، از دولت های مربوطه و سایر نهادهای سازمان ملل خواسته توصیه های مندرج در گزارش کمیساریای عالی سازمان ملل را اجرا کنند، از جمله:

  1. تحقیق و تعقیب عاملان مظنون به جنایات بین المللی در در سریلانکا تحت دکترین صلاحیت جهانی.
  2. اعمال تحریم های هدفمند علیه مجرمان متهم.
  3. انجام بررسی دقیق مقامات سریلانکا، از جمله آنهایی که در ماموریت های حافظ صلح سازمان ملل متحد شرکت دارند.
  4. تجدید مأموریت شورای حقوق بشر در مورد نظارت، گزارش و پاسخگویی سازمان ملل در مورد نقض حقوق بشر و جنایات مرتبط در سریلانکا.

گانگولی گفت: دولت های پی در پی سریلانکا در برابر هر گونه پیشرفتی برای رسیدگی به میراث وحشتناک ناپدید شدن های اجباری مقاومت کرده اند و در عوض بر رنج خانواده های مفقودین  افزوده اند.  از آنجایی که دولت سریلانکا مرتکب این تخلفات می شود، شورای حقوق بشر و دولت های سراسر جهان باید در کنار خانواده های مفقودین بایستند.

منبع : https://www.hrw.org/news/۲۰۲۴/۰۸/۲۹/sri-lanka-families-disappeared-persecuted

کد خبر 20919

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 0 =